Dimineata trezirea s-a dat la ora 8.30, micul dejun la 9.00 – si abia atunci am inceput sa vedem cum era decorata receptia si hotelul, in stil american cowboy, cu tematica retro. Erau afise cu actori, filme, citate celebre ale lor, si poze de pe vremurile acelea.
Micul dejun a fost foarte bun, mai ales ca au trecut cateva zile de cand ne facem noi singuri mancarea, iar chiflele aveau o crusta interesanta, cu branza.
Hotel mare, amplasat la autostrada, e foarte util pentru cei care se opresc si apoi continua drumul, exact ca si noi.
Prima oprire : Upsalla. Aceasta localitate a fost resedinta regilor si cea mai mare localitate din zona de nord a tarii din acele vremuri fiind una din cele mai vechi si mai importante locatii medievale din Scandinavia. Este o localitate despre originea careia au fost inregistrari chiar in legenda nasterii poporului Suedez, ca fiind intemeiata de zei, iar in catedrala se faceau sacrificii umane.
Aici am gasit rune – primele rune vikinge pe care le-am vazut.
Tot aici am gasit urmele lui Celsius. Da, cel cu gradele celsius. De aici este, pare-se.
In spatele bisericii sunt mai multe movile, initial erau mii inca in momentul in care era la nivelul apei, dar acum au fost spalate sau au intrat in circuitul agricol.
Oricum, au ramas cateva, iar primele 3 apartin unor capete regale, din care una se considera ca apartinea unui copil si o femeie, iar unul apartine unui razboinic.
Nu a fost gasit corpul sau oasele lor, traditia fiind de a le arde si a le rasfira in apa sau a le pune in pamant. Au fost gasite urnele lor, iar in functie de obiectele identificate s-a presupus cine ar putea fi, fara o identitate exacta.
Aceste 3 movile sunt reprezentate ca identitatea suedezilor fiind pe copertile multor carti.
Catedrala Upsalla : imensa, si plina de bogatii spirituale si memorie istorica.
Construita in 1440 , a fost multa vreme lor de inscaunare si de inmormantare pentru capetele regale din tara.
Cu 118,7 m inaltime este cea mai inalta biserica din Scandinavia.
In interior multe morminte regesti, care mai de care, elegant si frumos lucrate, in special regi si familiile lor, si oameni de stiinta.
Biserica din Taby am vrut sa o vedem deoarece e o biserica extrem de veche (1200-1300) si avea picturi cu vechime, morminte, precum si o runa care era inclusa in constructia peretilor.
Nu departe erau alte rune, facute de un capitan, marcand marginile unui pod din cadrul teritoriului care ii apartinea.
Am pornit spre Stockholm, fara intentia de a-l vizita, mai ales ca am mai fost acum 2 ani pe aici si am batut la pas orasul. De data aceasta, am preferat sa scapam de taxa de aglomeratie insa nu am reusit, ajungand sa petrecem mai bine de o ora in jurul Stockholmului.
Am trecut de la drumurile pe care nu circula nimeni, si ma intrebam oare pentru cine sunt facute, la aglomeratia bara la bara, de care uitasem si care aici e agravata, Stockholm fiind un centru destul de aglomerat.
Pana la urma ne-am cazat, si facem o pauza dupa atatea lucruri vazute in traseu – un traseu foarte lung de peste 700 de km.
Maine o sa fie unul mai scurt, dar in obiective turistice bogat.